XXI a. kasdienybės dienoraštis

Maskolių propaganda „1612: Хроники Смутного времени“



(nuotraukoje – garsieji ATR sparnuotieji husarai)

Kai istoriją rašo priešai, istorija dirba priešams. Naftos doleriais (12 mln.) finansuotas naujasis rusų istorinis epas primena laikotarpį, kai Maskvą valdėme mes – Abiejų Tautų Respublika, skaičiavusi savo pirmąjį pusšimtį metų.

Maskoliai, vedami Vladimiro Putino propagandos, perlenkia. Tą pripažįsta net rusiškų rezencijų autoriai:

<...> После перемены праздника 7 ноября на праздник 4 ноября у нашего народонаселения назрел вопрос: «Что мы отмечаем?». Вот «1612» и был снят для того, чтобы разъяснить своим зрителям высокий смысл Дня примирения и согласия. Не удивлюсь, если через год выяснится, что его обязаны показывать в средних учебных заведениях с целью ликвидации молодёжной безграмотности и аполитичности.
<...>

Filmo autoriai taip aktyviai jį siūlo Lietuvoje. Įdomu, ar filmas susilauks panašaus dėmesio kaip ir kitos maskolių propagandos akcijos, ar kaip tik taps paskata rimtai diskusijai ar net nuoseklaus kontr-propagandinio veiksmų plano sukūrimui? Gal kas žinot VSD informacinių karų skyriaus vadovo telefono numerį?

P.S. Filmą RapidShare lankytojams rusai pasiūlė patys čia.

Papildymas, 2007.11.09, 13:39

Jacekas Komaras šia tema paskelbė komentarą interneto portale lrytas.lt.

7 Comments

  1. rs

    Iš vienos pusės Rytų propoganda, ne ką geresnė Vakarų propoganda. Skersvėjai, gerbiamas Pone, Tėvynėje pučia. Ir vien dėl to, kad Lietuvos kinostudija išnuomota…Gerai, kad daugelis intuityviai protingi (po riebalų sluoksniu), atsirenka ką žiūrėti. Ir gerai, kad laiko mažai lieka…

  2. liutauras

    klausimas yra kitas – kodėl Lietuva viena ar kartu su Lenkija nepasakoja savo istorijos versijos – filmais, knygomis, tyrimais ir pan.?

  3. kostia

    Lietuviai turi ir privalo pastayti Filmą 1655 metai – kai Vilnių 17 dienų niokojo rusų kariuomenė….pasak metraščių " žirgai slidinėjo ant bruko kruvino………..rusai virė vaikus, ir juos [vaikus] kiepdavo motinoms valgyti, daugybę amatininkų, išsivarė vergijon į Maskvą, Maskvos turguje buvo galima nuspirkti kūdikių…….ir tt. Buvo žudomi katalikų ir unitų šventikai, išmėtyt mirusių didikų kaulai, būtent per tą antplūdį ir Dingo Vytauto Didžiojo kapas. plačiau apie tai buvo Pociūnieinės laidoje per LRT. praeitais metais.
    Tokių filmų demonstravimas rodo,kad LT valdininkai, jeigu ir netarnauja kremliui, bet tada visiškai neturi savo tautinio intendideto.

  4. liutauras

    pritariu, būtų puikus filmas su kokiu nors vaizdu ir kokiu nors lietuviu didiku Jasna Goroje (http://www.jasnagora.pl/), prisiekiančiu Dievui ginti ir apginti tėvynę, t.y. LDK. pabaiga galėtų būti kokios nors Andrusovo paliaubos, akcentuojant, kad maskoliai pasitrauks iš Kijevo, kurį pripažįsta amžiams amžiniesiems mums 🙂

  5. rs

    žinote, Lenkų ir Lietuvių istorijos bet jau oficialiai skiriasi. Vis tik JŲ 10x daugiau. Bet, žinoma, nuo to jų istorija nėra geresnė nei mūsų…Susikooperuoti galima.

  6. liutauras

    žinoma, kad interpretacijos skiriasi, tačiau šiuo atveju tikrai kooperuotis yra didelių galimybių (aišku, kokio Jonušo Radvilos vaizdinio klausimas keltų labai daug ginčų). dėl 1612 pas lenkus jau kyla diskusijos (http://www.tvn24.pl/-1,1526906,wiadomosc.html)

    Redagavo liutauras 2007-11-08 11:41

  7. stb

    reikes paziureti shita filmuka. bent kazkur pamatysime lietuviu husarus:) nes normalu istorini filma atsimenu tik viena "Herkus Mantas" ,statyta "ziauriais ir sunkiais" LTSR laikais:) ir tai apie prusus…
    Liu ,abejoju ar artimiausiu metu pamatysime ka nors gero apie LDK istorija. Tuo labiau kooperuojant su lenkais…Nes net zalgirio mushio minejimuose liepos 15 diena i Lietuva ziurima labai kreivai..Geriau ishviso be Lietuvos…pasidomek jei netiki:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *