XXI a. kasdienybės dienoraštis

Apie blogus – „Bitė plius“ (buvusi NK TV)

Vakar Aurimė Aleksandravičiūtė su savo komanda mane ir Tomą Ramanauską (iš „MTV Baltic“) klausinėjo apie blogus Lietuvoje. Berods, reportažas planuojamas sausio 13 laidos (pradžia – 11:20) skiltyje „Skaitmeninis stilius“.

Tad kas svarbiausia? Kai trumpai galėčiau apibūdinti blogų padėtį Lietuvoje?

Pirma, kiek jų turim? blogas.lt, manau, aiškus lyderis su beveik 29 tūkst. blogų. Užsieniuose ir kituose projektuose dar surinktumėme 10-15 tūkst. Viso – apie 40-45 tūkst. blogų. Tai sudaro apie 4 proc. Lietuvos interneto vartotojų. Išvystytose tinkose tas skaičius siekia 2-3 kartus didesnę interneto vartotojų dalį. Išvada – augame ir dar turime, kur stiebtis. Jau daug pasako vien faktas, kad blogas.lt naujas įrašas vidutiniškai atsiranda kas 6 minutės (!). Kuris kita lietuviška interneto svetainė gali pasigirti tokiu nuosekliai atnaujinamo turinio potencialu?

Antra, kodėl blogai populiarūs, ar tai jau privalomas stiliaus atributas? Manau, tai jau tampa tam tikra mada, tačiau vis dar labiau dominančia „early adopters“, nei masinius vartotojus. Blogai užkrečia dėl trijų dalykų: subjektyvumo, įdomesnio/gyvesnio turinio ir interaktyvumo galimybių.

Trečia, Lietuvos blogai po truputį profesionalėja. Atsiranda rimtų teminių blogų, kurie tampa savireklamos, ekspertinių nuomonių šaltiniais. vz.lt žengė rimtą žingsnį, tačiau dar nesiryžta jungti virtualiojo ir spaudos kanalų turinio. Lietuvos blogai vis dar nėra aiškiai apibrėžti, jiems trūksta: a) suvokimo, kad rašoma skaitytojui; b) informacijos naujumo (dažniausiai „virškinama“ kitų šaltinių informacija); c) gilių pasirinktos srities žinių.

3 Comments

  1. Zogg

    “Jau daug pasako vien faktas, kad blogas.lt naujas įrašas vidutiniškai atsiranda kas 6 minutės (!).”

    – talking about Quantity; wheres Quality?

  2. Liutauras

    teisinga pastaba, tačiau atsiradus kritinei Quantity masei – Quality irgi gerės.

    pavyzdžiui, jeigu kas dešimtas įrašas kokybiškas – jau puiku!

  3. Chaileles

    Gerai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *