Šią savaitę „Žinių radijo“ laidoje „Vyrai kalba“ su Linu Kontrimu aptarėme:

  • Kokio Lietuvai reikėtų nacionalinio epo?
    Filmas apie Žalgirio mūšį idėja mirė negimusi. Gal verta ieškoti kitokios mus visus XXI amžiuje vienijančios temos?
  • Aukoti kariuomenei? Kai valstybė sveika, gyva ir veikianti?
    KAM ir FM kuria specialią platformą (nuoroda), per kur gyventojai galės tikslingai aukoti kariuomenės reikmėms. Kodėl reikia gerai gyvenančioje valstybėje reikia rinktis aukas, o ne normalia tvarka finansuoti visiems reikalingus dalykus iš biudžeto?
  • Kam dirba Lietuvos žmonių valdoma „Lietuvos energija“ (t.y. „Ignitis“)? Už ką atsako šią grupę valdanti Finansų ministerija?
    „Ignitis“ grupės 2023 metų ataskaitoje (nuoroda) – daugybė „žalių“ deklaracijų, tačiau mažai esmės – energijos tiekimo užtikrinimo gyventojams. Kas turi prisiimti atsakomybę ir asmeniškai atsakyti už niekaip neužbaigiamą audros padarinių likvidavimą?
  • Lietuvos užsienio politikos architektai – į kojas (Briuselį), o ką mes darysime su Kinija?
    Ar įmanoma „perkrauti“ Lietuvos poziciją dėl Kinijos/Taivano? Ar dabartinė dauguma tai galėtų padaryti, ar čia „būtų patogu“ tik jų politiniams oponentams/naujai valdžiai? Ar iš viso toks „perkrovimas“ prasmingas bendros pasaulinio situacijos fone?
  • Ar kils dar vienas karas rojuje?
    Situaciją Artimuosiuose Rytuose jau net ne parako statinė, o realus ugnies kūrenimas. Kaip šio neišvengiamo sprogimo pasekmes pajausime mes Lietuvoje? Ar tam ruošiamės?
  • Nuo ko mirštame? Kam nepriskambina Higienos institutas?
    HI paskelbė (nuoroda) 2023 metų Lietuvos mirčių statistinius duomenis. Svarbiausia dalis – priežastys: (1) kraujotaka; (2) piktybiniai navikai; (3) išorinės priežastys; (4) virškinimo sistema. Toliau ignoruosime?
  • Rusijoje paštininkai pradės teikti medicinos pagalbą
    Tragikomiška, kai švirkštą suleisti ar ligą nustatyti turės (nuoroda) ne medikas, o dar vienus skubios pagalbos kursus praėjęs žmogus. Bet iš ko juokiamės – ar Lietuvoje situacija smarkiai kitokia?

Laidos anonsas (apie 10min, nuoroda). Laidos ištraukos: apie neatrastą nacionalinį epą (nuoroda), apie atsakomybę už niekaip nelikviduojamus audros padarinius elektros tiekimui (nuoroda), apie aukojimą kariuomenei taikos metu (nuoroda). Visa laida – „Patreon“ (nuoroda).