XXI a. kasdienybės dienoraštis

Kokybė baigiasi pasibaigus garantiniam laikotarpiui

baterija 50procNe kartą ir ne du nutiko paprastas dalykas – koks nors įrenginys (dažniausiai elektroninis) pradeda veikti su pertrūkiais, nekokybiškai, vos tik pasibaigia garantinis laikotarpis.

Žinoma, šimtus kartus daiktai veikia kelis kartus ilgiau, nei planavo gamintojas, tačiau tais nelemtais kartais imi ir pradėdi galvoti apie gamintojų sąmokslus. Štai ir dabar – nešiojamojo kompiuterio (šiaip be priekaištų veikiantis „Lenovo ThinkPad T60“) maitinimo elemento reali maksimali talpa, kirtus vienerių metų liniją, tesiekia 55,9 proc. maksimalios gamyklinės… Vasarą, kai darbai dar rečiau daromi biure prie rozetės, tai reiškia, jog laisvas darbo vietos pasirinkimas sumažėja nuo kokių 3-3,5 val. iki 1,5-2 val.

O kaip neprisiminti bent poros panašiai gyvavusių mobiliųjų telefonų? Sąmokslo teorija dar įtikinamesnė, kai prisimeni tik maitinimo elementus. Apie „tūkstančius“ kartų pakraunamas AAA ar AA baterijas iš viso nėra kalbos.

Kaip kontrargumentą, galiu pateikt asmeninę patirtį su „Braun“ 5 serijos barzdaskute. Jeigu atmintis nepaveda, ištikimai daiktas tarnauja gal jau 8-9 metus (garantija – gal tik pora). Tereikėjo kartą kitą pakeisti natūraliai dylančius peiliukus.

Matyt, iš to ir gimsta pasakojimai apie tikrą tarybinę arba tikrą smetoninę kokybę, kai daiktų trūkdavo, bet jie veikdavo patikimai ir nesulaužomai.

P.S. visai į temą geras naujas projektas eiliniams vartotojams –  www.rev.lt.

1 Comment

  1. Kęstutis

    Su akumuliatoriais yra toks dalykas, kad jų tokių gerų neišranda, kad tarnautų ilgai ir būtų maži ir dar daug energijos tilptų. Čia mokslininkuose bėda, o ne prekių kokybėje. Pagal tave tai mokslininkai tada šunio vietoje, kaip šuniui penkta koja vos ne…

    O pvz.: LCD geri monitoriai profesionalams su kokybiškomis matricomis turi savo kainą jie kainuoja 3000-6000 Lt, už tai ir garantija 5 metai ir t.t.

    Geriau pasižiūrėk į pavyzdžius – HDD garantija max 3 metai, o tarkim išlaiko HDD ir 10 ir 20 metų. Tik va Google serveriuose visi HDD nusibaigia nuo susidėvėjimo po garantijos. Tas pats ir su automobiliais – surūdijo ir viskas tai yra nieko negali padaryti. Kitaip sakant dauguma automobilių nepritaikyti šaltoms šalims. Todėl bene geriausiai Lietuvos klimatui tinka Volvo (kurie beje viską gamina: mašinas, tralus, lėktuvus, laivus, traktorius – viską) neveltui gaminama šalto klimato šalyje kur daug druskų gauna auto.

    Iš esmės dalinai sutinku su tavim, bet matai labai kokybiški daiktai kainuoja daug. O pats nori ir kokybiško ir pigaus… Kagi žmonių darbo jėga nėra tokia pigi, kad taip būtų…

    P.S. Neveltui Apple deda į nešiojamus kompus lėtesnius CPU tam, kad baterija ir ilgiau laikytų ir taip greit nenusibaigtų.
    P.P.S. Jau ateina kuro elementai tada nereikės čia rėkti, kad viskas blogai ir nieko gero nėra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *