XXI a. kasdienybės dienoraštis

Kepu pyragą, rauginu girą

Mėgstu savaitgalius (deja, seniai tokių bebuvo), kai nieko nereikia veikti – anei dirbti, anei mokytis, anei kokiu nors socializing'u užsiimti. Tada galima ramiai prisėsti, susirinkti produktus ir išsikepti obuolių pyragą…

   

Čia mamos receptas, tik šį kartą neišsikėlė tešla, tai gavosi truputį batonas 🙂

  • 6 kiaušiniai (arb 8);
  • atskirti baltymus;
  • trynius sumaišyti su 2/3 stiklinės cukraus;
  • išplakti su stikline miltų;
  • galima 1/2 šaukštelio kėlimo miltelių ar vanilinio cukraus;

  • suplaktus baltymus į tešlą;
  • kepimo formą ištepti sviestu (arba aliejum), apibarstyti trupiniais (arba miltais);
  • pirmiau supilti tešlą;
  • tada suberti supjaustytas obuolių skiltis;
  • 40 min kepti orkaitėje ~160 C.

    O čia kitas mano kulinarinių pomėgių dalykas – natūrali gira. Nors suomių gamybos ekstraktas nėra jau toks grynas gamtos produktas, tačiau mielės ir išrūgstantis gėrimas – pasaka, primenanti tarybinių laikų girą prie gimtosios „Žibutės“ Utenoje.

8 Comments

  1. Paulius

    Ačiū už receptus. Jau žinau ką kitą savaitgalį, pabaigęs rašyti bakalaurinį, veiksiu. (:

    Tarybinės giros pasiilgau kaip nežinau ko. "Trilitriaką" išgerčiau kaipmat. (:

  2. Anonymous

    mmtaip …su gira cia gerai priminei:)

    bet as viska darau is dziovintos juodos duonos

    o jeigu dali juodos duonos pakaitini orkaiteje iki stipraus parudavimo ,tai gira gaunasi tokia tamsi tamsi ir jegova:)

  3. Anonymous

    Utenoj gerdavau girą priešais autobusų stotį, kitoj gatvės pusėj :))

  4. Erkanas

    Jei gira iš tikro bent kiek panaši į tarybinę, mes jamam šitą receptą! 🙂

  5. Anonymous

    Šaunuolis! O štai mano gira daroma taip (sorry dėl proporcijų – viską darau iš akies, be jokių receptų):

    Užvirinti kokius 5 litrus vandens, užvirus sudėti 500-600 g cukraus, paskrudintos juodos duonos kriaukšlių, kmynų, žolelių. Pavirus atvėsinti. Į atvėsusį (!) viralą sudėti ~40g su cukraus šaukšteliu ištirpintų mielių ir padėti ramiai šiltai kokiam pusdieniui rūgti putoti (vasarą trumpiau, žiemą – ilgiau). Tuomet nukošti ir supilti į uždarus indus, įmesti po keletą razinų ir padėti šaltai vėl geram pusdieniui užsigazuoti.

    Ir tada skanaus. Norit girtesnės giros – dėkit daugiau cukraus ir mielių, laikykit ilgiau. Norit švelnesnės – visko mažiau.

  6. Anonymous

    to anonimusas

    cia ne tavo gira…

    liaudies gira:)

    labai skani

  7. liutauras

    Pauliau, 3l daugoka – patrūksi 😉

    stabmeldy, prisiruošiu! 🙂

    bevardi(-e), prieš stotį – jo, ten toks grotuotas langelis buvo, pamenu, kai prie "Žibutės" nebūdavo, tai eidavau iki tos pačios stoties, trilitris pro langelį nelįsdavo, todėl reikėdavo apeiti "iš nugaros" pro tarnybines duris. būdavo tikras iššūkis 🙂

    Erkanai, iš tikro!

    Anonymous'e, ačiū! bandysiu!

  8. marius

    cia tikrai naturalus produktas 🙂 http://www.lietuviskagira.lt

Leave a Reply to Erkanas Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *