XXI a. kasdienybės dienoraštis

Blogerio akreditavimas: Seimo RsV skyriaus nuomonė

Geriausia pacituoti:

Gerb. Liutaurai Ulevičiau,

Pagal Lietuvos Respublikos Visuomenės informavimo įstatymo 12 straipsnio nuostatas Viešosios informacijos rengėjas ir (ar) skleidėjas turi teisę akredituoti savo žurnalistus prie valstybės institucijų, politinių partijų, politinių organizacijų ir asociacijų, taip pat kitų institucijų šalių susitarimu.

To paties įstatymo 2 straipsnyje nurodoma – „Žurnalistas – fizinis asmuo, kuris profesionaliai renka, rengia ir teikia medžiagą viešosios informacijos rengėjui pagal sutartį su juo ir (ar) yra žurnalistų profesinės organizacijos narys“.

Seimo ryšių su visuomene skyriui pateiktas tik UAB „Interactive Marketing Partner Baltic“ direktoriaus p. M. Kelero prašymas Jus akredituoti, nurodant, kad Jūs sutikote su „Blogas.lt taisyklėmis“. Remiantis įstatymo reikalavimais laukiame Jūsų sutarties su minėta bendrove arba žurnalistų profesinės organizacijos pažymėjimo.

Pagarbiai,
Seimo ryšių su visuomene skyriaus vedėja E. Trembo

Jeigu tokia pozicija būtų patvirtinta, ką tai reiškia blogeriams ir piliečių žiniasklaidai?

  1. blogeriai teisine prasme nebūtų pripažįstami žurnalistais;
  2. blogeriai neturėtų žurnalistams skiriamų pareigų (pavyzdžiui, laikytis žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso reikalavimų);
  3. blogeriai neturėtų žurnalistams skiriamų teisių (pavyzdžiui, informacijos šaltinio apsaugos, teisės būti akredituotiems valstybės įstaigose, aštriau kritikuoti viešus asmenis).

Svarbiausia, tokia pozicija reikštų, jog pilna apimti saviraiškos laisvė užtikrinama tik formalių žurnalistų grupei, o laisvojo žurnalisto (angl. freelance journalist) profesija būtų panaikinta kaip teisinė kategorija.

Papildymas Nr.1 – BNS žinutė, kurią skelbia alfa.lt, balsas.lt, lrytas.lt, vz.lt

Papildymas Nr.2 – aiškėja, kad bene sunkiausias klausimas, kurį turėsime išsiaiškinti, tai „ar už viešo blogo rašymą pajamų negaunantis pilietis yra laikomas žurnalistu?

Papildymas Nr.3 – kolegos iš JAV, kurį Baltieji rūmai įsileido, blogas

Papildymas Nr.4 – visai žiniasklaidos teisei itin aktualus klausimas, ar žurnalisto teisinis statusas atsiranda dėl formalių kriterijų (pavyzdžiui, darbo sutartis, aukštiosios mokyklos diplomas) ar dėl faktinių aplinkybių (t.y. visuomenės informavimo veikla).

Papildymas Nr.5 – AFP žinutė, kurią skelbia france24.com (ačiū, Gyti!), inquirer.net , di.com.pl, yahoo.com, drudgereport.com, breitbart.com (nowpublic.com), jutarnji.hr, ioltechnology.co.za, news24.com, quantrimang.com, onpunto.com, compulenta.ru, allheadlinenews.com, wirtualnemedia.pl, jikomboe.com, einnews.com, odalabudala.com

11 Comments

  1. Vilkosius

    o t.y. blogeris – joks zurnalistas. Ir baikit spangt pagaliau.

    jei jum taip patinka sapnuot ir svajot – prasom, as tikrai neesu pries, bet nereikalaukit is likusio pasaulio, kad jie taip pat sapnuotu ir sapaliotu kartu. Ir taip musu zemeleje pakanka zurnalistu su pazymejimais, kurie tikrai neverti eterio (tiek televizinio ar radijo, tiek spausdintinio), o pagal tave iseitu, kad kiekvienas individas sugebantis susikurti savo blogą ir daugiau maziau sąmoningai reikšti mintis jau žurnalistas??? oh comon`! užbėgdamas už akių pasakysiu, jog net jei sukūrus kažkokias atskiras pataisas (kas šiaip jau būtų laiko švaistymas) kuriose aprašytų taisykles, taikomas blogeriamas, norintiems pretenduoti į žurnalisto vardą beigi teises (ir/ar privilegijas) vėlgi būtų sukurta ydinga sistema išskirianti vienus blogerius iš kitų.

    pamiršti koncepciją blogo,nors visi tiek apie tai spangot konferencijoje (ir tebespangstat). Kas yra blogas? tai nėra ir nebuvo informavimo rpeimonė, tai weblog, atsipindys. nedarykite iš laisvalaikio praleidimo būdo profesijos. Nori būti žurnalistas? objektyvus? pirmyn. Pabaik mokslus, gauk licenziją ir dirbk, kas trukdo? Aš nesidomėjau (jo, jo, jo, mea culpa), bet man rodos nėra būtina priklausyti kažkokiam laikraščiui ar leidybinei kompanijai, norint būti žurnalistu (žinoma, akreditacijas tuomet gauti bus sunkiau, spėju :] )

    Keliat problemas kur jų nėra ir tiek. kas jum visiem pasidarė,a? užsikrėtėt virusu, pavadinimu "internetas -tai aš"?

  2. liutauras

    kantrybės ir ramybės linkiu.

    1) taip, kiekvienas, savo mintis skiriantis neapibrėžtam lankytojų ratui, tampa žinių skleidėjų, žiniasklaidininku, žurnalistu;

    2) nebūtų išskiriama, tiesiog patikslinima žurnalisto samprata informacinėje visuomenėje;

    3) blogas, kurį gali skaityti visi, (t.y. jis yra atviras, neribotos prieigos) yra visuomenės informavimo priemonės, o tiksliau ir teisine terminologija "informacinės visuomenės informavimo priemonė"

    4) pasidomėk, va čia ir problema, kad pagal LRS RSV aiškinimą dabar darbo sutartis taptų privalomu požymiu;

    5) problema yra. bandoma riboti interneto plėtrą ir piliečių žiniasklaidą

  3. Mindaugas

    Seimo biurokratinė mašina nemano, kad Litauras – blogeris.

    Štai problema – kol kas mums jų reikia labiau, negu jiems mūsų. Blogosferai pasiekus bent tokią įtaką, kaip Valstijose, patys politikai raitysis kaip unguriai, kad tik pasiPRintų. Nebeliktų jokių problemų su akreditacijom.

    Bet ką daryti dabar? Visa ta ”nepripažinino” istorija, žinoma, įdomesnė ne teisiniu, o galios žaidmų aspektu. Rinkimai jau ne už kalnų, o blogai – pigi ir, manykim, efektyvi dalies elektorato smegenų plovyklė. Liutaurai, nenusimink, padėtis gali keistis.

    http://mindaugasdagys.wordpress.com/2007/03/27/blogeriu-legitimacijos-troskulys/

  4. Vilkošius

    1) tai jei aš užlipsiu miesto centre ant bačkos ir savo briedais sutrauksiu pakankamą minią aš jau patapsiu žurnalistu?

    2)nematau nieko bloga, jei specialybę apibrėžtų darbo sutartys, beja, kodėl ignoruojį tą faktą, jog LRS pripažintu tavo, kaip žurnalisto statusą, jei tik tu būtum užsiregistravęs žurnalistų sajungoje? (o tuo pačiu ir turėtum atitinkamą pažymėjimą, kas tu toks ir kad tikrai turi teisę rinkti ir skleisti žinias)

    3)tavo laisvių niekas neriboja, juk blogo rašymui nereikia turėt leidimų? o ir ant bačkos lipti taip pat niekas nedraudžia 🙂 o tai, kad apribotos kai kurios priegos prie informacijos, beigi valstybinių įstaigų yra natūralus dalykas bei drįsčiau pasakyti stabilios demokratijos pagrindas. Kontrolė yra būtina.

    p.s. vakar buvo tokia situacija mūsų įmonės pastate. Prologas nesvarbu. Kostiumuotas asmuo pasigauna mano kolegą einanti koridorium ir ima klausinėt ar jis čia dirba, aks jo vadovas ir t.t. Jokių pažymėjimų jis nepateikė. Natūralu, kad atsakyti yra neprivalu ar ne? Bet pagal tave išeitų, kad tokių būdu taip pat slepiama informaciją bei pažeidžiamos teisės į žinias, bei jų skleidimą? Supranti prie ko aš lenkiu? Turi būti aiškiai apibrėžta kas ir kaip disponuoja informacija, bei nubrėžtos atsokomybių ribos. Aš ne prieš blogą, kaip informavimo priemonę, aš prieš sąmplaką skirtingų institucijų į vieną katilą. Tau tokios žurnalisto parodijos kaip Grinevičiūtė dar negana?

  5. liutauras

    1) JAV atsakymas būtų TAIP (http://www.nexusjournal.org/volume11/NEX112.pdf). dėl atsakymo Lietuvoje – kariauju 😉

    2) aš esu laisvasis žurnalistas. tai mano teisė nesieti savęs su kitais subjektais

    3) visų saviraiškos laisvės užtikrinimui reikalingų teisių nesuteikimas tolygus laisvės apimties mažinimui

    į p.s.klausimą – ne, Vilkošiau, neteisingai supranti. valstybės tarnyba (juo labiau – Seimas) ir privati įmonė yra nepalyginami dalykai

    Grinevičiūtė yra puiki žurnalistė. niuansų yra, tačiau žurnalistė puiki

  6. kostia

    taigi,kiekvienas publikuojantis kurioje nors viešoje erdvėje savo mintis ir atsiliepimus apie tam tikrus įvykius ,informuojantis visuomenę bei atliekabtis tam tikrų įvykiųanalizę yra žurnalistas. suformuluojam teiginį.

    taigi žurnalistas turi naudotis visomis jam suteiktomis teisėmis,kad galėtų vykdyt savo pareigą visuomenei.

    taigi Blogeris Liutauras turi gauti teisę į akreditaciją seime. ( kai netingėsi,prisimink Decartes problemų sprendinius). Tą gali pasakyt tam akreditacijų viršininkui seime. Bet jis nesupras Decartes. Tai natūralu. Nori gaut akreditaciją – rask normalųseimo narį. Be jo asmeninio įsikišimo negausi. Na juk vardanidėjos gali ir nusižengt kokiam savo principui.

    o taip , paprastai negausi.

  7. bohemama

    Kaip manai, jei tave akredituotu Seime, tada ir kitus to panorejusius blogerius turetu akredituoti? O jei tokiu bus labai daug – duoti akreditacija visiems? Jei ne – kaip daryti atranka?

  8. ffredzepplin@yahoo.com

    Well, frankly, I don't understand a word in your blog here, but I read on DrudgeReport.com that you have been told by your government/Parliament that you can't be a journalist because you are "just" a blogger". Well, that's bullshit. I know nothing about Lithuania, really, but I hope you prevail in your fight. Or just move to the US. In the US we can say pretty anything about anyone and report anything about anyone. It's called "free speech". Here, no one cares about the main stream press any longer, and the real news and politics all takes place in the Blogesphere. The fact I got here from Drudge proves that point quite well. Good luck in your quest. My guess is that the pricks in YOUR Parliament are just as afraid of real citizens reporting the REAL news about them as the prices Congress and Senate are of US reporting about the THEM. The difference is, here they can't stop us. No one has to go to any governing body to get approval to be a citizen journalist, you just open a blog or web site, or if you chose, hand out tracks on the side of the road. Good luck.

  9. liutauras

    Mindaugai, iš esmės pritariu, JAV dabar kaip tik įdomi diskusija vyksta, ar blogerių finansavimas yra tas, kuris patenka į rinkimų kampanijų finansavimą, ar ne?

    kostia, čia technikos klausimas, kaip Lietuvoje priversti taikyti Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijos 10 straipsnį 😉

    bohemama, atsakymas vienas ir paprastas – jeigu tas blogeris iš tiesų svarbus visuomenės informavimui, atsakymas yra vienareikšmis TAIP. čia jau technikos klausimas, kaip tai įvertinti

    2 ffredzepplin@yahoo.com

    Thank you a lot for support! I think you are fully right to the point of policy makers fears. US has a different understanding of free speech, nevertheless I hope I will find ways using European one 😉

  10. tetasigita

    tik dabar susimasčiau koks yra skirtumas, reikėtu gal pradžiai sužinoti laisvo rašymo ribas, teises ir pareigas, gal kartais ne būti žurnalistu yra net patogiau. Daugumai "žurnalistas" yra didelė siekiamybė ir fasono reikalas, bet manęs tai nevilioja, bet aš dabar tik susimasčiau apie "laisvo rašymo" ribas. Už ką gi mes atsakingi?

  11. Anonymous

    Jei aš namie turiu anatomijos vadovėlį ar tai reiškia, kad galiu gydyti žmones ir vadintis daktaru? Skaitydamas tavo išvedžiojimus prisimenu Minedą, kuris neturėdamas nei klausos nei balso mano esas didelis dainininkas, nors suprasti, kad tapo pajuokos objektu, nesugeba. Kaip galvoji, kam įdomi ir kiek aktuali tavo skelbiama informacija? Nenoriu kartotis, bet ar sugebėjimas suregzti porą sakinių jau vadinama žurnalistika?

    LRS turi teisę atskirti žurnalistikos profesionalus nuo profanų. Kad tu su jais nesutinki tai čia tavo problema. Jei manai kad laimėsi – kreipkis į teismą. Tik man labai įdomu kaip tu įrodysi kad esi žurnalistas?

    Ir dar: kaip suprantu, paviešindamas savo konfliktą su LRS sieki tik asmeninės naudos (gal tokiu būdu reklamuoji savo blogą?). Juk tau jokio skirtumo ar būsi akredituotas ar ne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *