XXI a. kasdienybės dienoraštis

Blogerio akreditavimas: Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto posėdis

Visas posėdis buvo įrašinėjamas, tai tikiuosi paskelbti garso įrašą, o esminė komiteto pozicija:

  1. Akreditavimą reglamentuoja Visuomenės informavimo įstatymo 12 straipsnis:

    12 straipsnis. Žurnalistų akreditavimas

    1. Viešosios informacijos rengėjas ir (ar) skleidėjas turi teisę akredituoti savo žurnalistus prie valstybės institucijų, politinių partijų, politinių organizacijų ir asociacijų, taip pat kitų institucijų šalių susitarimu.
    2. Žurnalistas gali dalyvauti jį akreditavusios institucijos ar organizacijos posėdžiuose, kituose renginiuose, jis yra aprūpinamas stenogramomis, protokolais ir kitais dokumentais ar jų nuorašais tarpusavio susitarimu numatytomis sąlygomis.
    3. Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos akredituoti kitų valstybių žurnalistai turi tokias pat teises rinkti ir skelbti informaciją kaip ir Lietuvos žurnalistai.
  2. Tai, kad kiekviena vieša interneto svetainė yra viešosios informacijos rengėjas, klausimų nekyla;
  3. „Žurnalisto“ sąvoką paaiškina to paties įstatymo 2 straipsnio 72 dalis:

    Žurnalistas – fizinis asmuo, kuris profesionaliai renka, rengia ir teikia medžiagą viešosios informacijos rengėjui pagal sutartį su juo ir (ar) yra žurnalistų profesinės organizacijos narys.

  4. Todėl esminis blogerių akreditavimo klausimas – ar juos galime laikyti žurnalistais įstatymo prasme. Tam reikalinga teigiamas loginis atsakymas:

    „fizinis asmuo“ AND (((profesionaliai renka, rengia ir teikia medžiagą) AND (sutartis su vieš.inf.rengėju)) OR (yra LŽS narys))

Taigi, turint omeny, kad www.blogas.lt tokį raštą jau pasirašė, tai galiu ruoštis keliauti atsiimti akreditacijos pažymėjimo 🙂

P.S. žinau žinau – optimistas aš, optimistas 😉

 

Papildymas Nr.1 – visgi, esminė tokios komiteto pozicijos problema yra ta, jog tai žengia ganėtiną žingsnį į šoną ir formaliai atitinkantys „žurnalisto“ reikalavimus įgauna žymiai privelegijuotesnę teisinę padėtį nei eiliniai piliečiai, todėl piliečių žiniasklaidai mažinamos galimybės veikti.

Kitas svarbus aspektas – neaiški situacija, kai viešosios informacijos rengėjas ir žurnalistas yra tas pats asmuo. Pavyzdžiui, interneto svetainės www.vardasvardas.lt autoriui ir valdytojui tereikėtų profesionaliai rinkti, rengti ir teikti medžiagą.

3 Comments

  1. DievuZiniasklaida

    Įdomu… :]

  2. asn

    itarima kelia terminas "profesionaliai"

    manau, nesunku kiekviena blogeri priskirti "megeju". kiek beparasai blogo irasu – tai nera tavo darbas, profesija, tik hobis.

  3. liutauras

    DievųŽiniasklaida, dalyvauti reikia, dalyvauti 😉

    asn'ai, čia jau kiekvieno konkretaus atvejo nagrinėjimas ir ginčas. beje, visai logiškas ginčas, nes būtent profesionaliai veiklai reikalingas teisių užtikrinimas, kaip tam tikras paskatinimas/privilegija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *