Prieš pora savaičių paminėjom prieš 15 metų autoavarijoje žuvusį pusbrolį Vaidą. Prisiminėme anuos laikus ir kasdienybėje kankinusius klausimus. 2006-ieji ir 1991-ieji yra du visiškai skirtingi pasauliai.

Šį savaitgalį pagaliau radau ilgokai ieškotą Skanavio uždavinyną. KTU Gimnazijoje tai buvo mūsų parankinė matematikos pamokų knyga. Praktiškai iš visų mokslo sričių surinkti uždaviniai suskirstyti į tris grupes: A, B ir C. Norintys turėti bent kiek normalesnį pažymį turėdavo perkąsti A. Siekiantiems 9-10, kartelė buvo B. Sprendžiantys C lengvai galėjo pretenduoti dalvyauti bent jau miesto olimpiadoje. Po teisybei, uždavinynas realybėje yra skirtas „stojantiems į aukštąsias technikos mokyklas“, todėl matematikos pamokų rezultatas – visuotinis juokas per valstybinį matematikos egzaminą. „C“ grupė jį baigė per 5 minutes, „B“ tesugaišo apie 10, o net ir prasčiausi „A“ atstovai nuobodžiavo po pusės oficialiai skirto laiko (vienos valandos).

Tačiau bene įdomiausias ne pats uždavinynas, o mano paties spręstų uždavinių lapai. Pavyzdžiui, kontrolinis darbas, rašytas 1998-ųjų gegužės 8 dieną, ketvirtas uždavinys:

[   log y x – 3 * log x y = 8 * log 16 2
[   x * (y+1) = 16 + x

Tuo kartu atsakymą teisingai radau per pusę A4 formato puslapio. Dabar, spėju, tokiam uždaviniui reikėtų bent pusvalandžio ir tikrai bent poros žinynų. Kaltę galėčiau versti mažai praktikoje sutinkamiems logaritmams, tačiau ne daug ką galėčiau pasakyti ir paprastesnei visuomet „unikaliai“ geometrijai:

10.213. Į statųjį trikampį įbrėžtas pusapskritimis, kurio skersmuo priklauso įžambinei. Pusapskritimio centras dalija įžambinę į atkarpas, lygias 30 ir 40. Raskite pusapskritimio lanko, esančio tarp apskritimo ir statinių lietimosi taškų, ilgį.

Čia iš B dalies… Sėkmės! 🙂 Man ką tik užtruko 31 min 🙂

Tačiau ir tai – tik dar vienas žvilgsnis į visiškai skirtingus pasaulius. Kaip atrodys tas, kuriame būsime po dar 8 ar 15 metų?