XXI a. kasdienybės dienoraštis

Kai valdžią mausto energetikai ir Trigalviai slibinai

Aš suprantu, kad energetika yra pelningas verslas, bet kaip gali max 3-4 JAV centus kainuojanti atominės jėgainės kWh mano sąskaitoje mėnesio gale virsti bene 30+ lietuviškų centų?

OECD electricity generating cost projections for 2010 on – 5% discount rate

nuclear coal gas
Finland 2.76 3.64
France 2.54 3.33 3.92
Germany 2.86 3.52 4.90
Switzerland 2.88 4.36
Netherlands 3.58 6.04
Czech Rep 2.30 2.94 4.97
Slovakia 3.13 4.78 5.59
Romania 3.06 4.55
Japan 4.80 4.95 5.21
Korea 2.34 2.16 4.65
USA 3.01 2.71 4.67
Canada 2.60 3.11 4.00

US 2003 cents/kWh, Discount rate 5%, 40 year lifetime, 85% load factor.




Šaltinis: OECD/IEA NEA 2005.

9 Comments

  1. kostia

    vo taip ,kad ir gali pasirodo, ir dar labiau galės…
    Kol valdžion neateis protingi ir principingi žmonės.
    po kiek ten rusam ir baltarusam pardavinėjam perteklinę energiją ? po 3,5 cento ( lt) ?

  2. SkuodietiS

    Na, truputi reiktu atkreipt demesi koks yra skirtumas tarp galutinio vartotojo kainos ir energijos gamybos savikainos. Visu pirma, ja reik transportuot (elektros tinklai). Antra, aptarnaujantis personalas. Dar n veiksniu padidinanciu kaina iki tokios, kokia ji yra. Aisku, monopolis irgi daro savo.
    Kostia> tai reiktu atkreipt demesi i tai, kad ten yra pertekline energija, todel ji ir buvo pardavinejama uz savikaina, nes kitaip butu patiriamas gamybos kastams lygus nuostolis.

  3. liutauras

    kostia, jo, keista ta kaina maskoliams ir batiai..

    Skuodieti, transportavimas – ok, kiek gali sudaryti % ar cnt/kWh? aptarnaujantis personalas, tai čia, kiek suprantu, Juozaitis ir panašūs? koks jų veiklos efektyvumas? kodėl nėra aiškaus detalizavimo LE, RST/VST atvejais?

    dėl perteklinės energijos kainos – ten pardavinėta už mažiau nei savikaina. berods, oficiali savikaina buvo ~7 cnt/kWh. klausimas paprastas – kodėl Juozaitis, Ševaldinas ir kiti panašūs netinkamai planavo? ką, jie nesuvokė, kad perteklius bus ir nebus kaip jo panaudot? tai ar ne jie turi ruošti investicinius projektus naujiems kruoniams ir pan. projektams, galų gale – tiltams?

  4. Anonymous

    Pagaminti elektrą yra lengva ir pigu, lygiai taip pat nesunku ją transportuoti aukštos įtampos laidais (berods Lietuvos Energijos kaštai yra apie vieną-du centus). Visa problema yra elektros skirstyme — kai elektra transportuojama maža įtampa, jos nuostoliai būna gana dideli, be to reikia žymiai daugiau tinklo priežiūros (čia ir susidaro keliolika centų už kWh). Ir čia jokios konspiracijos, tiesiog paprasta fizika.

    Petras

  5. Kestas G.

    na Liutautai, galejai ir daugiau pasigilinti priesh uzduodamas toki klausimas

    1) del kainu – zr. http://www.regula.lt/lit/Elektros_energijos_transportavimo_paslau/568/12/61

    LE uz perdavima auksta itampa + Kruonio palaikyma jama max 9.08 ct
    RST jama max 7.2 (vidutine itampa) +11.1 (zema itampa) + 0.2 (tiekimas)=18.5 ct

    Va tau jau gaunasi 27.58 ct + Ignalinos gamybos kaina

    2) del pardavimo tavo taip nemegstamiems maskoliams – IAE praktishkai visi kashtai yra fiksuoti (nei duju nei mazuto pagaminti EE ji nedegina, ribiniai skraidanchiu neutronu kashtai yra nykstami). 7 ct yra pilnoji savikaina, ne kintamu kastu. Taigi ar gaminsi 60% pajegumo, ar 80%, kashtai tie patys. Taigi, jei galima padengti bent kiek fiksuotu kashtu ish perteklines energijos pardavimo, tai ir reikia daryti.

    bah!

  6. liutauras

    Petrai, kol LE vadovauja vidine įmonės info asmeniniais tikslais besinaudojantys juozaičiai, tai ir visi kaštų paskaičiavimai tampa juokingi – kaip galima pasitikėti sukčių teikiama informacija, kurios pateikimo procesu skaidrumo dalis artėja prie 0? ar turim normalų palyginamąjį tyrimą, kuris palygintų Lietuvos rodiklius, kokie EBITDA ir kiti panašūs skaičiukai?

    Kęstai, tai žinomi tie skaičiai, žinomi 🙂 betgi pats žinai, kad tuos rodiklius nustato įstatymas "iki kiek galima pakelti" ir tada jau technikos reikalas pervertinti VST, dabar ir RST turtą, surasti per-brangių subrangovų, pamokėti vienai kitai ofšorinei įmonei ar dar kas nors panašaus. visi tokie hiperbolizuoti kaltinimai galimi, kol skaidrumą dengia "patikimi" juozaičių pečiai

  7. RST

    Kas per iprotis kabinetis vien tik prie elektros gamybos?
    Kodel, Liutaurai ,neskaiciuoji dujininku pelnu? Vien valdant shumacheriams prisigrobta/prisivogta ohohoh…
    O shilumininkus kodel pamirshai? Naftininkus?
    Beje jeigu nori pigios elektros ,nuvaziuok i IAE , pasisemk ten jos su kibirais po 7cnt .:) Irparsivezk
    Kaip humanitaras turetum suprasti ,kad pagaminti shiais laikais dar ne viskas, reikia dar ir parduoti, pageidautina su pelnu.Atseit,kai tokius pelnus pasidaro akropolininkai is VST ,tai atseit jie shaunuoliai, o kai pasidaro RST -tai jau lupikavimas:)

  8. liutauras

    apie dujininkus net kalbos nėra – ten jau ir taip viskas aiškiau negu aišku 🙂

    šilumininkams, naftininkams eilė ateis. dabar karšta bulvė – Jūsų rankose 😉

  9. Kestas G.

    visu pirma norechiau pastebeti, kad LE, kaip ir VST yra nepriklausomu auditoriu audituojamos imones ir ju pateikiami skaichiai atitinka veikla. Kitas dalykas, kad nebutinai joms butina per-brangiems rangovams moketi, jos turi ir pachios daugybe zhmoniu, kuriems reikia algas moketi, kuriu galbut reiketu mazhiau (pvz., IAE dirba 3500, anksciau dirbo dar 2 kartus daugiau), bet tai yra grynai politinis sprendimas. Galbut kas nors ish partiju prades kalbeti apie vieshojo ir kvazi-vieshojo sektoriaus efektyvuma, apie kuri uzsimine Prezidentas… galbut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *