„Lietuvos žinios“ praėjusį penktadienį atspausdino Jurgos Tvaskienės tekstą „Profilio“ rubrikoje „Ištikimoji V.Uspaskicho ginklanešė“. Šį kartą žurnalistės objektyve – Loreta Graužinienė. Visagalis Google'as Jurgai pašnibždėjo, jog šia tema jau buvau surašęs savo mintis Jurgitai Kuzmickaitei, prieš metus nagrinėjusiai politikės viražus lrt.lt.  

Įdomu, kad šį kartą pati Loreta Graužinienė patvirtino mano kelis ankstesnius spėjimus. O mano paviešintos mintys:

Šiek tiek juokaujant, Loreta Graužinienė yra tam tikras Darbo partijos atpirkimo ožys. Būtent jai dažniausiai tekdavo tapti partijos veidu sudėtingose situacijose, aiškinti kartais protu nepaaiškinamą lyderio poziciją. Kaip politikė, ji yra puikus sistemos elementas, t.y. savo užduotį – viešai pristatyti partijos poziciją – atlieka gana gerai.

Nors L.Graužinienė ir yra puiki Darbo partijos mechanizmo dalelė, tačiau iš prigimties ji nėra lyderė, jai trūksta charizmos. Aišku, Lietuvoje L.Graužinienė galėtų tapti “mūkelės” tipo lydere (kai tauta pradeda garbinti politiką, kurį sistema visiškai izoliuoja ar pasmerkia).

Nenorėčiau spėlioti, kokie ryšiai sieja L.Graužinienę ir Viktorą Uspaskichą, tačiau politikės atsidavimas partijos lyderiui tik patvirtina jos kaip nuoseklios partijos mechanizmo dalyvės vaidmenį.