Vakar „baltų lankų“ knygyne netikėtai radau iki 13,99 Lt nupigintą Ingos Lukšaitės knygą „Reformacija Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje ir Mažojoje Lietuvoje“. Seniai buvau nusižiūrėjęs šią studiją, tačiau 30+ Lt suma šiek tiek stabdė 🙂 Dabar knyga jau ant mano darbo stalo. Pagrindinis dėmesys skiriamas esminio Lietuvos istorijos etapo pradžiai – autorė pradeda XVI amžiaus trečiuoju dešimtmečiu ir baigia XVII amžiaus pradžia.

Apie reformacijos naudą Lietuvos vystymuisi galima kalbėti be perstojo:

  • lietuvių kalbos naudojimo viešoje erdvėje pradžia (knygos, raštai, etc.);
  • naujų meno srovių atsiradimas;
  • pasaulėžiūros ir valstybės valdymo modelio kaita;
  • miestiečių vaidmens valstybės gyvenime atsiradimas;

Labai svarbu, jog reformacija tapo interesu, kurį gynė įtakingiausios Lietuvos giminės (pirmiausia, aišku, Radvilos, nors vėliau ir „atkritę“ iš šalininkų gretų). Reformacija papildė LDK žemėse itin svarbią stačiatikių teisių temą ir tapo vienu pagrindinių religinę toleranciją skatinusių vidinių veiksnių.

Ryšys

Kartais galvoje gimsta poreikis nueiti į bažnyčią. Gal sudėlioti kasdienybės šachmatus, gal šiaip atsipūsti, o gal kokį vieną kitą žodį kažkam pasakyt ar nusiųsti tiesiu taikiniu..

Galiu tik pasveikint, kad mūsiškiiai katalikai žengia tvirtu žingsniu. Pavyzdžiui, Vilniaus arkivyskupija gana nuosekliai siūlo aplankyt visas turimas bažnyčias. Belieka pasirinkti artimiausią – žargonu Jeruzalės vadinamą – ir pataikyt į sau tinkamą laiką (tarkim, kad aš dar jaunimas). Tiesa, šiek tiek gaila, kad mistiška ant Neries kranto stovinti buvusių trinitorių vienuolių šventovė iš dalies uždara ir pasiekiama tik man nežinomais tikslais veikiančių Rekolekcijų namų lankytojams.