Nors viešai prokuratūra ir ikiteisminį tyrimą vykdanti STT detalių neatskleidžia, tačiau iš apibendrintų šių įstaigų vadovų komentarų žiniasklaidoje aiškėja, dėl ko vyksta ginčas Lietuvos verslo konfederacijos ir Lietuvos bankų asociacijos byloje.

Baudžiamojo kodekso 226 str. 2 d. kalba apie „pasinaudojimą savo VISUOMENINE PADĖTIMI“ ir „kyšio priėmimą“. Todėl po teismo posėdžio Valdo Sutkaus paminėta aplinkybė, kad įtarimai jam pareikšti kaip LVK prezidentui ir konsultantui atskleidžia STT loginę schemą.

Situacijos vertinimui esminė yra aplinkybė, ar asociacijos vadovas gali turėti kitų verslo santykių su asociacijos nariais? Jeigu gali – kaip ir kiek tokie santykiai gali būti susieti su tos asociacijos veiklos rezultatais?

Čia teisine prasme svarbu tai, kad faktiškai ne asociacijos erdvėje veikiantis UAB galimai susitaria dėl lobistinės veiklos, kurios vykdyti neturi teisės (nes juridinis asmuo negali būti registruotas lobistu). Todėl tai būtų laikoma neteisėta veikla. O tuo pat metu tai gali būti laikoma ir pasinaudojimu visuomenine padėtimi, jeigu UAB pasiekia rezultatą per asociacijos veiklos koregavimą, tikslų nustatymą ar priemonių naudojimą.

Kitas klausimas – jeigu asociacijos vadovai nesiregistruoja lobistais per asociacijų išimtį, tai asociacija turi veikti viešojo intereso tikslu. O veikimas per neteisėtą veiklą tokiu atveju ir pačios asociacijos veiklą padarytų neteisėtą (nes veikiama ne viešojo intereso vardan ir turi būti registruojama lobistu).

Būtent tokią labiausiai tikėtiną versiją ir įgarsinau LRT televizijos laidai „Savaitė“:

LRT mediatekoje – visas laidos „Savaitė“ įrašas (reportažo pradžia 01:30).